Kulttuurinnälkäisille

Historian ja kulttuurin Pohjanmaa

Pohjanmaan yhteinen historia alkaa 10 000 vuoden takaa, kun ensimmäiset ihmiset jättivät merkkinsä Susiluolan kallioon. Vähitellen asutuksen keskittyessä erityisesti rannikkoseudulle, muodostuivat satamakaupungit Kaskinen, Kristiinankaupunki, Vaasa ja 7 Sillan Saariston alue Pietarsaari sen suurimpana kaupunkina. Rannikon historia pohjautuu vahvasti Ruotsin kuningaskunnan vallan aikaan, jolloin pienistä kalastajakylistä kasvoi suuria ja vilkkaita satama-ja tapulikaupunkeja ja laivanrakennus ja kalastus olivat alueen pääelinkeinoja. Muistona tästä ajasta on yhä alueen osittainen ruotsinkielisyys sekä ruotsalainen kulttuuri.

Lakeuksien Pohjanmaa on ollut yhtä lailla Ruotsin hallintovallan alla, mutta ”ittellisiin” lakeuksien pohjalaisiin ruotsalainen kulttuuri on vaikuttanut vähemmän. Lakeuksien Pohjanmaa on tunnettu komeista ja mahtavista kaksifooninkisista pohjalaistaloista ja puukkojunkkareista, häjyistä, jotka hallitsivat kylmällä raudalla ja lujalla asenteella. Kukapa ei olisi kuullut tarinaa Isontalon Antista ja Rannanjärvestä, aikansa pää-häjyistä, joita edes valtiovalta ei saanut kuriin?

Perinteikäs Pohjanmaa

Rannikon puutalot

Rannikkokaupunkien suorakulmaiseksi rakennetut puutalomiljööt ovat saaneet vuosisatoja sitten innoituksensa renessanssin tyylisuunnasta. Puutaloja ja kapeiden kujien kauneutta pääsee ihastelemaan Kristiinankaupungissa ja Kaskisissa, virkeissä ja elinvoimaisissa puutalokaupungeissa. Kissanpiiskaajankujalla tavataan!

Pohjalaistalot

Kaksifooninkiset eli kaksikerroksiset pohjalaistalot ovat aikansa voimannäyte kökkä eli talkoohengestä, perheen vauraudesta ja perinteisistä rakennustaidoista. Talonpoikaisukulttuuri elää Pohjanmaalla vahvana ja vanhat talot ovat nousseet uuden sukupolven suosioon. Kaksifooninkisten talojen kruunu on Kauhajoen Hämes-Havunen, upea tapahtuma ja kohtaamispaikka Pohjanmaalla.

Alvar Aalto

Arkkitehti, muotoilija ja akateemikko Alvar Aalto syntyi 3.2.1898 ja vietti lapsuutensa Pohjanmaalla. Aallon arkkitehtuurin helmiä löytyy Alajärven ja Seinäjoen kaupungeista.

Nähtävää ja koettavaa Pohjamaalla

Pohjanmaa on rannikon puutalojen, lakeuksien kaksifooninkisten ja Aallon arkkitehtuurin lisäksi täynnä muutakin nähtävää. Pohjanmaan lakeuksien sekä Ähtärin ja Kauhajoen nähtävyydet valottavat samalla alueemme historiaa. Nähtävää ja koettavaa riittää myös rannikolla, tutustu Kaskisten, Kristiinankaupungin ja 7 Sillan Saariston alueen nähtävyyksiin.

Pohjanmaalla tapahtuu

Ilmajoen Musiikkijuhlat 5-15.6.2014

llmajoen Musiikkijuhlien Kekkonen-ooppera kajahtaa Kyrönjoen varteen rakennetulla ooppera-areenalla. Ohjelmistossa on myös konsertteja ja mukavaa yhdessäoloa kauniissa Kyrönjoen maisemissa. 

|
Vaasan kuorofestivaali 14-18.5.2014

Vaasan kuorofestivaali XXII on kansainvälinen laulu- ja kuoromusiikin suurtapahtuma, joka on avoin kaikille kuoroille ja lauluyhtyeille. Kuorofestivaalin aikana järjestetään lähes sata konserttia ympäri kaupunkia ja Vaasan seutua.

Avoimet portit Kristiinankaupungissa 14-15.6.2014

Kristiinankaupungin Avoimet portit viikonlopputapahtumassa kaupungin keskustan asukkaat avaavat pihojensa portit yleisölle.

Provinssirock 27-28.6.2014

Provinssirock – ihmisten juhla on Pohjanmaan suurin rockfestivaali. Monipuolisen artistikattauksen tarjoileva Provinssirock järjestetään  Seinäjoen Törnävänsaaressa.

Seinäjoen Tangomarkkinat 9-13.7.2014

Tangomarkkinoiden 30-juhlavuotena tiedossa on tangon taikaa! Seinäjoen tango-tapahtumapaikat täyttyvät tanssinhaluisista ihmisistä, iloisesti kuplivasta markkinatunnelmasta sekä laadukkaasta viihdetarjonnasta.

Vauhtiajot Race & Rock  Festival 24-27.7.2014

Vuodesta 2004 Seinäjoella järjestetty Vauhtiajot Race & Rock Festival tuo nimensä mukaisesti kaupunkiin vauhdin hurmaa ja rokkisaundeja.

|

Korsholman musiikkijuhlat 30.7-6.8.2014

Korsholman musiikkijuhlat esittää klassisen musiikin klassikoita ripauksilla muita musiikkityylejä.

Pohjanmaan tapahtumakalenterit

Pohjanmaan kulttuuri-ja tapahtumatarjonta on koottu rannikon tapahtumakalenteriin ja lakeuden tapahtumakalenteriin.

Kauhajoen ja Ähtärin kaupunkien tapahtumakalenterit ovat myös tekemistä täynnä.

Museot

Museot ovat portteja meneeseen ja ne tuovat historian elävänä nykypäivään. Kohtaa historia alueemme museoissa!

Rannikon museot

Kristiinankaupungin museot kertovat kaupungin värikästä tarinaa ja Kaskisten museot valottavat kalastajakylän elämää menneisyydessä. 7 Sillan Saariston museoissa voi tutustua alueen merenkulkuelämään ja kaikkeen siihen liittyvään. Tutustumisen arvoinen on myös Stundars, suuri museo ja perinnekylä Vaasan seudulla. Muut rannikko-Pohjanmaan museot löytyvät täältä.

Lakeuksien museot

Lakeuksien kotiseutu-ja talonpoikaismuseot kertovat elämänmenosta aikoja sitten. Ähtärin ja Kauhajoen kaupunkien museot tuovat historian nykypäivään.